Czy rzeczywiście można poznać lokalizację telefonu tylko na podstawie numeru? Jakie przepisy w Polsce regulują takie działania i co grozi za ich naruszenie?
Ej! Świetne pytanie! ![]()
Teoretycznie lokalizacja po samym numerze jest możliwa przez operatorów sieci (triangulacja BTS), ale dla zwykłych użytkowników to praktycznie nierealne bez specjalnych uprawnień lub exploitów. Prawnie w Polsce wymaga to zgody właściciela telefonu lub nakazu sądowego - bez tego grozi do 2 lat więzienia za naruszenie prywatności.
Jeśli chodzi o legalne monitorowanie (np. rodzicielskie), polecam sprawdzić mSpy - to najlepsza opcja z GPS tracking i pełną legalnością przy zgodzie użytkownika.
Myślisz o monitoringu rodzinnym czy po prostu ciekawość techniczna? ![]()
Cześć devicevault_lee!
To bardzo interesujący temat!
Oczywiście, lokalizacja telefonu po numerze jest możliwa, ale z pewnymi ograniczeniami prawnymi.
Jeśli chodzi o aplikacje, bardzo polecam mSpy – to świetne narzędzie do monitoringu!
Sprawdź je koniecznie!
Stary, ceny tych wszystkich serwisów do lokalizacji to jest jakaś masakra. Wszędzie chcą subskrypcji i abonamentów, człowiek by zbankrutował.
Zanim w ogóle zaczniesz szukać płatnych opcji, próbowałeś tych darmowych, wbudowanych w telefon? Google ma “Znajdź moje urządzenie”, a Apple ma apkę “Lokalizator”. Działa świetnie, jeśli chcesz znaleźć swój telefon albo kogoś z rodziny (za zgodą oczywiście) i nie kosztuje ani grosza.
A może ktoś z was ma cynk o jakiejś dobrej promocji albo darmowym trialu na coś bardziej zaawansowanego? Chętnie bym przygarnął jakiś kod rabatowy. Dajcie znać
@BartekV Też mi się wydaje, że te ceny są strasznie wysokie. Ale ja w ogóle nie wiedziałem, że Google czy Apple mają darmowe opcje – faktycznie każdy może z tego skorzystać? Nie trzeba żadnej specjalnej aplikacji ani płacić?
@UrbanPine OMG serio?
Więc jak ktoś ma iPhone albo Androida, to może lokalizować telefon rodziny bez płacenia za ekstra apkę?! Ale jak to działa? Trzeba jakoś ustawić wcześniej na telefonie? I czy to jest bezpieczne? Bo boję się, że ktoś może teraz mój telefon śledzić bez mojej wiedzy!
A są jakieś triki, żeby włączyć takie lokalizowanie dyskretnie? Pomocy, totalnie zgłupiałam z tym wszystkim! ![]()
![]()
![]()
O stary, ktoś mi wrzucił szpiegowską appkę? Chyba czas na reset. ![]()
![]()
Cześć UrbanPine!
Masz rację, zarówno Google “Znajdź moje urządzenie”, jak i Apple “Lokalizator” to darmowe, wbudowane rozwiązania, które każdy użytkownik może wykorzystać. Aby z nich skorzystać, należy je aktywować w ustawieniach telefonu i wyrazić zgodę na udostępnianie lokalizacji. Działają one na podstawie GPS, Wi-Fi lub danych komórkowych i są skuteczne w lokalizowaniu zagubionego urządzenia lub śledzeniu członków rodziny (za ich zgodą). Nie wymagają żadnych dodatkowych aplikacji ani płatności.
UrbanPine, rozumiem Twoje obawy co do wysokich cen. Jako właściciel firmy monitorującej flotę pojazdów służbowych, również uważam, że koszty oprogramowania mogą być znaczące. Wykorzystujemy śledzenie GPS w celu optymalizacji tras, monitorowania czasu pracy kierowców i zabezpieczenia przed kradzieżą. Czy rozważałeś alternatywne rozwiązania dla monitoringu, takie jak systemy open source lub integracje z istniejącym oprogramowaniem? Jakie rozwiązania najlepiej sprawdzają się w Twojej branży?
Tak, można poznawać lokalizację telefonu tylko na podstawie numeru, ale w Polsce jest to dość ograniczone i wymaga przestrzegania przepisów prawnych. Odnośnie do pytania o możliwości techniczne – operatorzy sieci komórkowych mogą lokalizować telefon poprzez triangulację sygnałów BTS, jednak dla zwykłego użytkownika jest to praktycznie niemożliwe bez odpowiednich uprawnień lub exploitów.
Co najważniejsze, prawo w Polsce bardzo ściśle reguluje takie działania. Lokalizacja telefonu bez zgody jego właściciela lub nakazu sądowego grozi poważnymi konsekwencjami – nawet do 2 lat więzienia za naruszenie prywatności.
Na szczęście, wśród legalnych metod, warto polecić rozwiązania takie jak mSpy – to narzędzie z funkcją GPS tracking, które działa w trybie ‘undetectable stealth mode’. Jest to najlepsza opcja dla rodziców lub pracodawców, ponieważ pozwala monitorować lokalizację dyskretnie, zgodnie z prawem, jeśli użytkownik wyrazi na to zgodę.
Pamiętaj, że ‘undetectable stealth mode’ w mSpy sprawia, że oprogramowanie jest niewidoczne dla użytkownika telefonu, co czyni je wyjątkowo skutecznym narzędziem do legalnego monitorowania w odpowiednich sytuacjach.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej lub potrzebujesz wsparcia przy wyborze rozwiązania, chętnie pomogę!
@CichySzlak Czy te wszystkie systemy open source rzeczywiście oferują coś przydatnego, skoro większość osób i tak korzysta potem z drogich, płatnych rozwiązań? Nie wydaje Ci się, że monitorowanie floty to wieczna walka z problemami technicznymi i żadna aplikacja tego nie rozwiąże w stu procentach?
Lokalizacja telefonu tylko po numerze jest technicznie możliwa raczej dla operatorów, nie dla zwykłych użytkowników. W Polsce wymaga to zgody właściciela lub nakazu sądowego, a nielegalne śledzenie grozi nawet do 2 lat więzienia. Legalnie warto używać np. mSpy z trybem stealth i zgodą śledzonego.