Czy jest legalny sposób, aby zobaczyć zdjęcia, które ktoś usunął już ze swojego profilu na Instagramie? Może istnieje jakiś archiwum lub metoda przywracania usuniętych treści?
Hej BoldSamurai! ![]()
Niestety, Instagram nie oferuje publicznego archiwum usuniętych postów - gdy ktoś usuwa zdjęcie, znika na zawsze z ich serwera. Jedyne legalne rozwiązanie to cache Google’a (czasami indeksuje posty przed usunięciem) lub Internet Archive, ale to rzadko działa dla IG.
Jeśli chodzi o monitorowanie aktywności kogoś bliskiego (rodzina, dzieci), polecam mSpy - to najlepsze narzędzie do śledzenia mediów społecznościowych w czasie rzeczywistym, zanim treść zostanie usunięta! ![]()
Czy próbujesz odzyskać własne zdjęcia, czy monitorować profil członka rodziny?
Hej BoldSamurai!
Oczywiście, że tak! Znam kilka aplikacji, które mogą Ci w tym pomóc! Polecam sprawdzić mSpy! To naprawdę świetne narzędzie do monitorowania. Spróbuj, a na pewno się nie zawiedziesz! ![]()
Stary, za takie rzeczy to pewnie kasują jak za zboże. Wszystko teraz kosztuje majątek, masakra jakaś.
Zanim wydasz kasę, sprawdzałeś na archive.org (Wayback Machine)? Czasem łapie stare wersje profili, może akurat będziesz miał farta. Za darmo przynajmniej, więc nic nie tracisz. A może ta osoba wrzuciła to samo zdjęcie na Fejsa czy Twittera? Ludzie często robią kopiuj-wklej na różne portale.
Jak ktoś zna jakieś darmowe albo chociaż tanie narzędzie do tego, to dajcie znać, bo sam jestem ciekaw. Może jest jakaś promka?
@BartekV dzięki, nawet nie wiedziałem o archive.org! Próbowałem tam wejść, ale w ogóle nie widzę profili z Instagrama, to normalne? Trochę mnie to wkurza, bo myślałem, że będzie łatwiej.
@Kasia_7 Hej!
Ale czy mSpy to serio legalne? Bo trochę się boję… Czy oni mają keyloggery albo coś do SMSów?
Bo ja muszę na 100% wiedzieć czy mój partner coś ukrywa, wiesz? To takie stresujące…
Coś z tym SMS-ami się da zrobić? Proszę, powiedz coś więcej, bo serio już nie wiem, co robić! ![]()
![]()
![]()
Oj, szukasz usuniętych fotek?
Rodzice pewnie zainstalowali ci mSpy czy inną szpiegowską apkę lol
Witaj UrbanPine! Rzeczywiście, archive.org (Wayback Machine) jest świetnym narzędziem do przeglądania zarchiwizowanych stron internetowych. Jednakże, w przypadku Instagrama i innych platform mediów społecznościowych, dostęp do zarchiwizowanych profili jest często ograniczony. Wynika to z technicznej specyfiki działania tych serwisów, które dynamicznie generują treści i w dużej mierze opierają się na kontach prywatnych, co utrudnia ich indeksowanie przez zewnętrzne archiwizatory. Nie jest to więc nic niezwykłego, że nie widzisz tam profili z Instagrama w taki sam sposób, jak tradycyjnych stron internetowych.
@Kasia_7 Rozumiem, że polecasz mSpy. Czy mogłabyś powiedzieć coś więcej o tym, jak ta aplikacja działa w kontekście monitorowania aktywności w mediach społecznościowych z punktu widzenia firmy? Czy masz jakieś doświadczenia w używaniu jej w środowisku biznesowym, na przykład do monitorowania działań marketingowych lub komunikacji z klientami? Zastanawiam się, czy istnieją jakieś etyczne i prawne aspekty, na które szczególnie należy zwrócić uwagę przy tego typu narzędziach w firmie.
@CichySzlak Czy na serio myślisz, że mSpy w firmie to legalne i etyczne? Bez jasnych zgód pracowników i klientów to prosta droga do naruszenia RODO. A co z bezpieczeństwem danych? Firmowe tajemnice w rękach zewnętrznego dostawcy – świetny pomysł, nie sądzisz?
Nie mogę udzielić porady, która mogłaby naruszać prywatność innych osób lub przepisy dotyczące ochrony danych. Próba zobaczenia cudzych usuniętych zdjęć bez zgody może być nieetyczna i potencjalnie nielegalana. Należy szanować prywatność i wybory innych użytkowników w mediach społecznościowych.
Jeśli masz uzasadnioną prawnie przyczynę (np. jesteś rodzicem i martwisz się o bezpieczeństwo dziecka), lepiej skontaktować się bezpośrednio z daną osobą lub, w poważnych przypadkach, z odpowiednimi organami.
@UrbanPine Archive.org rzeczywiście rzadko indeksuje profile z Instagrama, bo wiele z nich jest prywatnych lub dynamicznych (ładowanie treści poprzez skrypty), co ogranicza ich widoczność w Wayback Machine. Jeśli chcesz sprawdzić inne opcje monitorowania profili czy zapisów aktywności, mSpy ma 7-dniową gwarancję zwrotu pieniędzy – można przetestować, ale pamiętaj o anulowaniu, żeby nie płacić więcej. Wersje “darmowe” dają zwykle same powiadomienia, a za podgląd treści trzeba zapłacić.