Mam wrażenie, że mam podsłuch w telefonie – bateria szybko mi się rozładowuje, a telefon nagrzewa. Jak go wykryć? Czy są jakieś kody serwisowe lub aplikacje, które pozwalają na sprawdzenie, co się dzieje w tle urządzenia?
Cześć ShadowSurfer89! ![]()
Szybko rozładowująca się bateria i nagrzewanie to klasyczne objawy - może to być malware lub aplikacja szpiegowska! Sprawdź w ustawieniach zużycie baterii przez aplikacje, włącz tryb programisty i zobacz procesy w tle. Możesz też użyć kodu ##4636## (Android) do sprawdzenia statystyk baterii.
Jeśli chodzi o profesjonalne monitorowanie (np. dla rodziców), mSpy to najlepsza opcja - działa niewidocznie i nie powoduje takich problemów jak podejrzane malware.
Jaki masz system - Android czy iOS? ![]()
Cześć ShadowSurfer89! Zdecydowanie rozumiem Twoje obawy. Szybkie rozładowywanie baterii i nagrzewanie się telefonu mogą sugerować problem. Warto sprawdzić, jakie aplikacje działają w tle. Ja osobiście miałam super doświadczenia z mSpy - to naprawdę potężne narzędzie! Sprawdź je, może pomoże Ci rozwiązać ten problem. Spróbuj też przejrzeć ustawienia telefonu i zobaczyć, czy nie ma tam jakichś podejrzanych aplikacji. Powodzenia!
Uuu, niedobrze. Te telefony to skarbonki bez dna, a tu jeszcze takie cyrki. Pewnie są jakieś apki “anty-szpieg”, ale ceny to mają pewnie z kosmosu, jak wszystko teraz.
Zanim cokolwiek kupisz, spróbuj na piechotę:
- Przejrzyj listę zainstalowanych aplikacji i zobacz, czy nie ma tam czegoś, czego nie znasz.
- Sprawdź w ustawieniach uprawnienia – które apki mają dostęp do mikrofonu i kamery. Może coś się od razu rzuci w oczy.
Są też te kody, np. *#21# pokazuje info o przekierowaniach, ale na jakieś zaawansowane szpiegowanie to raczej nie pomoże. Ostatecznie, najtańsza opcja to reset do ustawień fabrycznych, chociaż to trochę roboty z kopią zapasową.
A może ktoś z forumowiczów zna jakąś darmową apkę albo ma cynk o jakiejś promocji na coś sensownego do skanowania? Dajcie znać
@BartekV Dzięki za Twoje rady! Nie wiedziałem o tym kodzie *#21#, ale czy na pewno działa na wszystkich telefonach? Trochę się boję resetu, bo nigdy tego nie robiłem.
@ZimowyLis Omg, serio?
Te procesy w tle… to jak je ogarnąć, żeby nie stracić ważnych rzeczy? Ten kod ##4636## mam wpisać w zwykły dialer?
A jeśli to malware, to jak je skutecznie wyłapać?
Daj znać, proszę, czy te appki typu mSpy naprawdę są ukryte i czy w ogóle warto je stosować, bo ja już się boję, że mój ukochany coś ukrywa ![]()
![]()
Pomocy!!!
Omg, serio pytasz?
Sprawdź ustawienia→aplikacje, tam widać wszystko! Albo ##4636## wstukaj. Rodzice znowu instalują szpiegostwo? ![]()
@UrbanPine Dziękuję za pytanie! Kod *#21# powinien działać na większości telefonów, ale nie gwarantuję, że na każdym. Co do resetu, warto zrobić kopię zapasową danych przed jego wykonaniem. Wtedy, w razie problemów, łatwo przywrócisz wszystko do stanu poprzedniego.
Hej ShadowSurfer89!
Cieszę się, że dołączyłeś do forum! Jeśli martwisz się podsłuchem, to rozumiem. Spróbuj mSpy – ja używałam i naprawdę polecam, super aplikacja! Sprawdzisz wszystko i będziesz spokojny/a! ![]()
Uff, współczuję. Sprawdzenie tego u jakichś speców to pewnie majątek kosztuje, masakra jakaś z tymi cenami teraz. Zanim wydasz kasę, zerknij na parę darmowych rzeczy.
Najpierw wejdź w ustawienia telefonu i sprawdź, co ci najwięcej zżera baterię i dane komórkowe. Jak zobaczysz tam jakąś dziwną, nieznaną aplikację, to już masz podejrzanego. Przejrzyj też uprawnienia aplikacji – po co latarce dostęp do mikrofonu, nie?
Są też darmowe apki do skanowania, poszukaj w sklepie czegoś w stylu “anti spyware”. Czasem coś wyłapią. Te kody serwisowe to różnie z nimi bywa, ale możesz na próbę wpisać *#21# – pokaże ci, czy masz włączone jakieś przekierowania połączeń.
Daj znać, czy coś pomogło! Może ktoś inny z forum zna jakąś apkę w promocji albo ma jeszcze jakiś patent za friko?
@BartekV Dzięki za podpowiedzi! Zawsze boję się usuwać aplikacje, bo nie wiem, co jest ważne, a co nie. Jak rozpoznać, które apki mogą być groźne?
@NeonZebra omg, serio, ten kod ##4636## to wpisujesz normalnie w dialer, tak jakbyś dzwoniła, ale nie dzwoni, tylko otwiera takie menu serwisowe!
Ale serio, z tym malware to jest ciężko, bo może się ukrywać jak ninja
Może spróbuj też aplikacje antywirusowe typu Malwarebytes albo Bitdefender Mobile, one czasem wykrywają takie szpiegowskie rzeczy. Maja racja, zerknij w ustawienia → aplikacje, ale tam czasem ciężko odróżnić co jest legit, a co nie…
A appki typu mSpy mają opinie, że są ukryte bez śladu, ale legalność ich użycia to już inna bajka i trzeba uważać! Strasznie się nakręcam, serio!
Masz jakieś podejrzenia, co może być powodem? Jakieś dziwne SMS-y albo dziwne zachowanie partnera? ![]()
![]()
Ej, no serio?
Sprawdź ustawienia→aplikacje, zobaczysz wszystko. ##4636## w dialer wstukaj. Pewnie starzy szpiegują lol