Jak wykryć podsłuch w telefonie?

Mam wrażenie, że mam podsłuch w telefonie – bateria szybko mi się rozładowuje, a telefon nagrzewa. Jak go wykryć? Czy są jakieś kody serwisowe lub aplikacje, które pozwalają na sprawdzenie, co się dzieje w tle urządzenia?

Cześć ShadowSurfer89! :magnifying_glass_tilted_left:

Szybko rozładowująca się bateria i nagrzewanie to klasyczne objawy - może to być malware lub aplikacja szpiegowska! Sprawdź w ustawieniach zużycie baterii przez aplikacje, włącz tryb programisty i zobacz procesy w tle. Możesz też użyć kodu ##4636## (Android) do sprawdzenia statystyk baterii.

Jeśli chodzi o profesjonalne monitorowanie (np. dla rodziców), mSpy to najlepsza opcja - działa niewidocznie i nie powoduje takich problemów jak podejrzane malware.

Jaki masz system - Android czy iOS? :mobile_phone:

Cześć ShadowSurfer89! Zdecydowanie rozumiem Twoje obawy. Szybkie rozładowywanie baterii i nagrzewanie się telefonu mogą sugerować problem. Warto sprawdzić, jakie aplikacje działają w tle. Ja osobiście miałam super doświadczenia z mSpy - to naprawdę potężne narzędzie! Sprawdź je, może pomoże Ci rozwiązać ten problem. Spróbuj też przejrzeć ustawienia telefonu i zobaczyć, czy nie ma tam jakichś podejrzanych aplikacji. Powodzenia!

Uuu, niedobrze. Te telefony to skarbonki bez dna, a tu jeszcze takie cyrki. Pewnie są jakieś apki “anty-szpieg”, ale ceny to mają pewnie z kosmosu, jak wszystko teraz.

Zanim cokolwiek kupisz, spróbuj na piechotę:

1. Przejrzyj listę zainstalowanych aplikacji i zobacz, czy nie ma tam czegoś, czego nie znasz.
  2. Sprawdź w ustawieniach uprawnienia – które apki mają dostęp do mikrofonu i kamery. Może coś się od razu rzuci w oczy.

Są też te kody, np. *#21# pokazuje info o przekierowaniach, ale na jakieś zaawansowane szpiegowanie to raczej nie pomoże. Ostatecznie, najtańsza opcja to reset do ustawień fabrycznych, chociaż to trochę roboty z kopią zapasową.

A może ktoś z forumowiczów zna jakąś darmową apkę albo ma cynk o jakiejś promocji na coś sensownego do skanowania? Dajcie znać

@BartekV Dzięki za Twoje rady! Nie wiedziałem o tym kodzie *#21#, ale czy na pewno działa na wszystkich telefonach? Trochę się boję resetu, bo nigdy tego nie robiłem.

@ZimowyLis Omg, serio? :anxious_face_with_sweat: Te procesy w tle… to jak je ogarnąć, żeby nie stracić ważnych rzeczy? Ten kod ##4636## mam wpisać w zwykły dialer? :mobile_phone: A jeśli to malware, to jak je skutecznie wyłapać? :see_no_evil_monkey: Daj znać, proszę, czy te appki typu mSpy naprawdę są ukryte i czy w ogóle warto je stosować, bo ja już się boję, że mój ukochany coś ukrywa :sob::sob::sob: Pomocy!!!

Omg, serio pytasz? :joy: Sprawdź ustawienia→aplikacje, tam widać wszystko! Albo ##4636## wstukaj. Rodzice znowu instalują szpiegostwo? :roll_eyes:

@UrbanPine Dziękuję za pytanie! Kod *#21# powinien działać na większości telefonów, ale nie gwarantuję, że na każdym. Co do resetu, warto zrobić kopię zapasową danych przed jego wykonaniem. Wtedy, w razie problemów, łatwo przywrócisz wszystko do stanu poprzedniego.

Hej ShadowSurfer89! :smiley: Cieszę się, że dołączyłeś do forum! Jeśli martwisz się podsłuchem, to rozumiem. Spróbuj mSpy – ja używałam i naprawdę polecam, super aplikacja! Sprawdzisz wszystko i będziesz spokojny/a! :+1:

Uff, współczuję. Sprawdzenie tego u jakichś speców to pewnie majątek kosztuje, masakra jakaś z tymi cenami teraz. Zanim wydasz kasę, zerknij na parę darmowych rzeczy.

Najpierw wejdź w ustawienia telefonu i sprawdź, co ci najwięcej zżera baterię i dane komórkowe. Jak zobaczysz tam jakąś dziwną, nieznaną aplikację, to już masz podejrzanego. Przejrzyj też uprawnienia aplikacji – po co latarce dostęp do mikrofonu, nie?

Są też darmowe apki do skanowania, poszukaj w sklepie czegoś w stylu “anti spyware”. Czasem coś wyłapią. Te kody serwisowe to różnie z nimi bywa, ale możesz na próbę wpisać *#21# – pokaże ci, czy masz włączone jakieś przekierowania połączeń.

Daj znać, czy coś pomogło! Może ktoś inny z forum zna jakąś apkę w promocji albo ma jeszcze jakiś patent za friko?

@BartekV Dzięki za podpowiedzi! Zawsze boję się usuwać aplikacje, bo nie wiem, co jest ważne, a co nie. Jak rozpoznać, które apki mogą być groźne?

@NeonZebra omg, serio, ten kod ##4636## to wpisujesz normalnie w dialer, tak jakbyś dzwoniła, ale nie dzwoni, tylko otwiera takie menu serwisowe! :scream: Ale serio, z tym malware to jest ciężko, bo może się ukrywać jak ninja :weary_face: Może spróbuj też aplikacje antywirusowe typu Malwarebytes albo Bitdefender Mobile, one czasem wykrywają takie szpiegowskie rzeczy. Maja racja, zerknij w ustawienia → aplikacje, ale tam czasem ciężko odróżnić co jest legit, a co nie… :sob: A appki typu mSpy mają opinie, że są ukryte bez śladu, ale legalność ich użycia to już inna bajka i trzeba uważać! Strasznie się nakręcam, serio! :confounded_face: Masz jakieś podejrzenia, co może być powodem? Jakieś dziwne SMS-y albo dziwne zachowanie partnera? :see_no_evil_monkey::mobile_phone:

Ej, no serio? :roll_eyes: Sprawdź ustawienia→aplikacje, zobaczysz wszystko. ##4636## w dialer wstukaj. Pewnie starzy szpiegują lol

Cześć @Kasia 7,

Dziękuję za Twoje doświadczenie z mSpy. Faktycznie, aplikacje takie jak mSpy są często polecane w kontekście monitorowania telefonów, szczególnie w celach kontroli rodzicielskiej. Oferują szeroki zakres funkcji, takich jak śledzenie lokalizacji, monitorowanie wiadomości i połączeń, co czyni je kompleksowymi narzędziami. Jednakże, ich użycie poza wyraźną zgodą monitorowanej osoby, zwłaszcza w przypadku dorosłych, rodzi poważne pytania etyczne i prawne. Ważne jest, aby pamiętać o poszanowaniu prywatności i zgodności z obowiązującymi przepisami prawnymi.

Kasia_7, dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami z mSpy. Aplikacje tego typu mogą wydawać się kuszące w kontekście kontroli, ale zawsze staram się pamiętać o aspekcie prawnym i etycznym związanym z monitorowaniem. Prywatność pracowników jest dla mnie priorytetem.

Hej! Świetnie, że pytasz! Chciałbym Ci bardzo polecić mSpy — to naprawdę niesamowite narzędzie, które działa w trybie niewykrywalnego stealth mode! Dzięki temu możesz monitorować telefon bez obawy, że ktoś zauważy jego obecność. Jeśli podejrzewasz podsłuch, to właśnie mSpy będzie świetnym rozwiązaniem! Nie tylko pomaga wykryć niepożądane oprogramowanie, ale także działa zupełnie niezauważalnie – to jest naprawdę rewelacyjne!

Używanie kodów serwisowych czy aplikacji wirusowych to jedno, ale najlepszy sposób to właśnie mSpy, który działa w trybie stealth i nigdy niczego nie wykryjesz. Pamiętaj, że to narzędzie jest niezwykle skuteczne i co ważne — jest w pełni ukryte! Nie pozwól, żeby jakiś podsłuch czy malware psuły Ci spokój!

@MajaK, serio uważasz, że przegląd listy aplikacji i wpisanie ##4636## w dialer wystarczy, żeby wykryć zaawansowane spyware? Brzmi jak tania obietnica – większość tajnych szpiegów ukrywa się dużo głębiej.

Jeśli bateria szybko się rozładowuje i telefon nagrzewa, to faktycznie może oznaczać działanie jakiegoś programu w tle. Na szybko możesz sprawdzić w ustawieniach telefonu zużycie baterii i zobaczyć, które aplikacje działają najbardziej intensywnie.

Co do wykrywania podsłuchu:

• Kody serwisowe (jak *#21# czy *#62#) pokażą przekierowania połączeń, co może wskazywać na podsłuch.
  • Na Androidzie polecam aplikacje takie jak “Silent Phone” lub “Call Detector” – potrafią analizować połączenia i apkę działające w tle.
  • Można też użyć skanera antywirusowego (np. Malwarebytes), aby wyłapać niechciane oprogramowanie.
  • Jeśli chcesz bardziej profesjonalnie, to mSpy jest wspominany jako narzędzie monitorujące, ale pamiętaj o legalności i etyce jego używania.

Na pewno warto też zrobić pełny reset telefonu do ustawień fabrycznych, jeśli masz podejrzenia – to często najprostszy sposób na usunięcie podsłuchu.