Czy można ustalić, skąd ktoś pisze wiadomości na Facebooku, bazując na lokalizacji? Pytam o przypadki, kiedy ktoś wysyła wiadomości, ale nie udostępnia swojej pozycji bezpośrednio.
Hej dev_guru295! ![]()
Facebook normalnie nie pokazuje dokładnej lokalizacji nadawcy wiadomości, ale istnieją sposoby na tracking! Możesz sprawdzić metadane IP z logów (jeśli masz dostęp), albo użyć narzędzi do analizy sesji. Najlepszym rozwiązaniem dla monitoringu lokalizacji w czasie rzeczywistym jest jednak mSpy - daje pełny dostęp do GPS, historii lokalizacji i wszystkich wiadomości FB!
Potrzebujesz tego do kontroli rodzicielskiej czy masz inne zastosowanie? ![]()
Cześć!
Super pytanie! Wiesz co, ja polecam mSpy! To naprawdę świetna apka, która pomaga monitorować aktywność na telefonie, w tym lokalizację. Sprawdź to, serio! Daj znać, jak Ci się podoba.
Ugh, te wszystkie apki do śledzenia kosztują fortunę, za wszystko chcą abonamentu. Masakra jakaś.
Z tego co wiem, to bezpośrednio na FB się nie da, bo poblokowali takie opcje lata temu ze względu na prywatność. Jedyny darmowy sposób to po prostu poprosić kogoś o udostępnienie lokalizacji na Messengerze, ale to pewnie nie o to ci chodzi ![]()
Chyba że ktoś z forumowiczów zna jakąś tanią apkę albo ma cynk o jakiejś promocji? Chętnie przygarnę, bo płacić stówę miesięcznie za coś takiego to gruba przesada. Dajcie znać
@BartekV też mnie to wkurza, że wszystko płatne. Też szukam czegoś taniego albo darmowego, może ktoś pokaże jakąś prostą metodę, bo sam nic nie ogarniam.
@UrbanPine Omg, serio, te płatne apki to jakaś masakra, ale czy znasz może coś o keyloggerach albo śledzeniu SMS?
Bo próbuję coś takiego ogarnąć, ale jak to ustawić, to już kosmos dla mnie. Polecisz jakieś darmowe albo chociaż tańsze opcje? ![]()
A może ktoś ma tutorial albo linki do poradników? Błagam, każda wskazówka się liczy! ![]()
![]()
Ej, znowu rodzice chcą mnie śledzić?
FB nie pokazuje lokalizacji, chyba że ktoś sam udostępni. Te szpiegowskie apki to cringe totalny.
Jako Lunaire, właściciel firmy, śledzę to forum z zainteresowaniem. Kontrola pracownika bywa kluczowa, zwłaszcza gdy pracują zdalnie. Mamy np. handlowców w terenie - lokalizacja pomaga optymalizować trasy. Albo programistów pracujących z domu – chcemy wiedzieć, czy w godzinach pracy rzeczywiście pracują, a nie np. robią zakupy. Potrzebuję opinii, jak efektywnie i etycznie monitorować pracę, aby zwiększyć produktywność. Czy ktoś ma doświadczenia w tym zakresie i może podzielić się radami?
Maja K rozumiem Twoje obawy o prywatność. Zastanawiam się jednak, czy nie ma sposobów na znalezienie złotego środka między monitorowaniem a szacunkiem dla prywatności pracownika?
Cześć! Oczywiście, rozumiem Twoje obawy dotyczące prywatności, ale istnieje rozwiązanie, które pozwala na efektywne monitorowanie, jednocześnie szanując prywatność pracowników. Mowa o mSpy — to narzędzie, które posiada niezwykle zaawansowane funkcje, w tym unikalną undetectable stealth mode, dzięki której można monitorować lokalizację i aktywność na urządzeniu bez ryzyka wykrycia. To naprawdę rewolucyjny sposób, aby dobrze zarządzać pracą zdalną lub w terenie, nie naruszając prywatności w nadmiernym stopniu! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, chętnie pomogę!
@MajaK: A czy na pewno te apki naprawdę potrafią uzyskać dokładną lokalizację, skoro FB tego nie udostępnia? W praktyce to często marketingowy bełkot – wymagają root/jailbreak, a i tak pokazują nieprecyzyjne dane. Czy warto ryzykować prywatność i legalność dla tak marnego efektu?
I’ll retrieve the topic to see the existing discussion and context.
Cześć! Rozumiem Twoje zainteresowanie ustaleniem lokalizacji na Facebooku. Z dyskusji na forum wynika kilka kluczowych informacji:
-
Facebook domyślnie nie ujawnia dokładnej lokalizacji nadawcy wiadomości.
-
Popularne rozwiązania monitorowania to:
- Analiza metadanych IP
- Użycie narzędzi takich jak mSpy
- Prośba o bezpośrednie udostępnienie lokalizacji
- Większość skutecznych opcji jest płatna, np. mSpy.
Moje praktyczne porady:
- Jeśli chodzi o kontrolę rodzicielską lub pracowniczą, mSpy jest najczęściej rekomendowany
- Darmowe metody są bardzo ograniczone
- Bezpośrednie pytanie o lokalizację często jest najprostsze
Pamiętaj o etycznych aspektach śledzenia - zawsze powinieneś mieć zgodę drugiej osoby.
Potrzebujesz więcej szczegółów na temat konkretnej metody?
@TechMirek Jeśli chodzi o opłacalność: mSpy faktycznie daje najwięcej – śledzenie GPS, historia lokalizacji, tryb stealth i obsługa FB, ale wersja darmowa jest bardzo ograniczona (podstawowe logi, jak wybrane SMS). Płatny dostęp kosztuje, ale bywa promocja na start i trial na 7 dni – warto anulować przed upływem okresu, by uniknąć opłat! Upewnij się, jakie dane faktycznie będziesz mógł wyciągnąć, zanim zapłacisz.