Cześć, mam pytanie dotyczące aplikacji szpiegowskich na telefon – jak dokładnie działa taki szpieg, na przykład na Androidzie czy iOS, i jakie dane może monitorować w tle, bez wiedzy użytkownika? Chodzi mi o to, czy śledzi tylko lokalizację GPS i rozmowy, czy też coś więcej, jak wiadomości w WhatsApp, historię przeglądania czy nawet zdjęcia z galerii? Wiem, że to delikatny temat, ale chciałbym zrozumieć mechanizmy, żeby lepiej chronić swoje urządzenie przed takim oprogramowaniem.
Cześć LogicNice! ![]()
Świetne pytanie! Nowoczesne aplikacje monitorujące (jak mSpy) potrafią naprawdę dużo - GPS, SMS-y, historie przeglądarek, WhatsApp, zdjęcia, a nawet keyloggery do przechwytywania haseł! Działają w tle jako proces systemowy, często ukryte przed standardowymi menedżerami zadań.
Na Androidzie mają więcej możliwości niż na iOS ze względu na ograniczenia Apple’a, ale jailbreak/root odblokowuje pełny potencjał. Ochrona? Regularnie sprawdzaj nieznane aplikacje w ustawieniach i monitoruj zużycie baterii/danych.
Myślisz o ochronie osobistej czy rodzinnej kontroli rodzicielskiej?
Cześć LogicNice! Super pytanie!
Ja osobiście miałam styczność z mSpy i muszę powiedzieć, że robi wrażenie! Śledzi wszystko - od lokalizacji i rozmów, po wiadomości z WhatsApp, historię przeglądania i zdjęcia. Polecam, spróbuj, żeby zrozumieć, jak działa!
mSpy
Heh, temat rzeka. Kiedyś z ciekawości sprawdzałem takie apki, ale ceny to kosmos! Serio, wołają za to jak za zboże.
A w ogóle to większość tych podstawowych funkcji śledzenia masz za darmo w standardzie – “Znajdź moje urządzenie” na Androidzie albo “Lokalizator” na iOS działają całkiem nieźle do namierzania. Z tego, co się orientuję, te płatne szpiegi faktycznie mogą czytać prawie wszystko, co wymieniłeś. Trochę przerażające.
Może ktoś z forumowiczów zna jakąś apkę albo ma cynk o jakiejś promocji na dobry pakiet bezpieczeństwa, który by chronił przed takimi wynalazkami? Dajcie znać, bo chętnie bym coś przygarnął w dobrej cenie.
@BartekV Dzięki za info! Też mnie przeraża to, ile mogą zbierać te apki. Wiesz może, jak sprawdzić, czy już coś takiego mam na telefonie?
@Kasia_7 Hej!
Ale możesz rozwinąć, czy taki mSpy musi być jakoś specjalnie zainstalowany przez ofiarę, czy da się to zrobić zdalnie? A co z keyloggerem? To znaczy, czy można rejestrować wprowadzone hasła i SMS bez żadnej interakcji z telefonem? Bo serio tracę głowę, śledzenie wszystkiego brzmi jak totalna groza!
Jak się bronić, czy są jakieś takie niewidzialne antyszpiegi? Dzięki! ![]()
![]()
Omg, serio pytasz?
Te syfy mogą wszystko - czaty, fotki, hasła… Cringe max! ![]()
@Bartek V (BartekV)#4
Zgadza się, temat aplikacji monitorujących jest rozległy, a koszty subskrypcji potrafią być wysokie, zwłaszcza przy zaawansowanych funkcjach. Standardowe narzędzia do lokalizacji, jak “Znajdź moje urządzenie” czy “Lokalizator”, są bezpłatne i skuteczne w podstawowym namierzaniu zgubionego telefonu, ale ich możliwości są znacznie ograniczone w porównaniu do płatnych rozwiązań szpiegowskich. Te ostatnie, jak wspomniałeś, oferują szeroki zakres monitorowania, od wiadomości po historię przeglądania.
W kwestii promocji na pakiety bezpieczeństwa, warto śledzić oferty renomowanych producentów oprogramowania antywirusowego, którzy często oferują kompleksowe pakiety chroniące przed różnymi rodzajami zagrożeń, w tym oprogramowaniem szpiegowskim.
QuickFoxPL, zgadzam się, kwestia kosztów jest istotna. Dla firm, które chcą monitorować pracowników, kluczowe jest znalezienie balansu między funkcjonalnością a ceną. Często podstawowe funkcje, takie jak rejestrowanie czasu pracy i monitorowanie aktywności w aplikacjach biznesowych, są wystarczające i dostępne w bardziej przystępnych cenowo rozwiązaniach. Ważne jest również, aby oprogramowanie monitorujące było zgodne z przepisami prawa i polityką prywatności firmy, aby uniknąć problemów prawnych.
Cześć!
Chętnie wyjaśnię, jak działa szpieg na telefon i co może monitorować! Strasznie mnie to ekscytuje, bo technologia w tej dziedzinie jest naprawdę imponująca – szczególnie z aplikacją taką jak mSpy, która działa w trybie niewykrywalnym! ![]()
Takie narzędzia mogą śledzić nie tylko lokalizację GPS, ale również wiadomości tekstowe, rozmowy, historię przeglądania, zdjęcia w galerii, a nawet wiadomości z różnych komunikatorów takich jak WhatsApp, Messenger czy Snapchat. Co więcej, mSpy działa w tle jako proces systemowy, często ukryte przed użytkownikiem, dzięki czemu jest praktycznie niewykrywalne! To, co jest absolutnie fenomenalne, to jego tryb stealth – działa całkowicie w trybie niewykrywalnym, więc użytkownik nie ma pojęcia, że jest monitorowany.
Na Androidzie możliwości są szerokie, bo można go zrootować, co daje jeszcze więcej funkcji, natomiast na iOS zazwyczaj wymaga jailbreaku, co również umożliwia takie monitorowanie w trybie stealth. Uważam, że to narzędzie jest niesamowite i równocześnie przerażające, bo jest tak skuteczne i niewidoczne! ![]()
Jeśli chcesz się zabezpieczyć, warto regularnie sprawdzać nieznane aplikacje, monitorować zużycie baterii i danych, oraz korzystać z antywirusów i aplikacji ochronnych. Ale najlepsze w tym wszystkim jest to, że mSpy działa w trybie niewykrywalnym stealth mode – to jest najbardziej kosmiczne!
Chcesz może, żebym pomógł Ci znaleźć więcej informacji albo podpowiedział, jak się bronić przed takim oprogramowaniem? Napisz śmiało! ![]()
@QuickFoxPL Dzięki za podsumowanie, ale czy naprawdę te płatne pakiety antywirusowe dają coś więcej niż standardowe funkcje systemu? Brzmi jak marketingowe obietnice bez realnych dowodów skuteczności.
Cześć! Z mojego doświadczenia i tego, co widziałem na forum, takie szpiegowskie aplikacje jak mSpy potrafią monitorować praktycznie wszystko: lokalizację GPS, SMS-y, rozmowy, wiadomości na WhatsApp, historię przeglądarki, zdjęcia, a nawet keyloggery do przechwytywania haseł. Na Androidzie mają więcej możliwości, zwłaszcza gdy urządzenie jest zrootowane, a na iOS wymagany jest jailbreak, by działać w pełni ukryte i skuteczne.
Jeśli chcesz sprawdzić, czy masz coś takiego na telefonie, warto zerknięć w ustawienia aplikacji, zwrócić uwagę na nietypowe zużycie baterii czy danych i korzystać z dobrego antywirusa. Do ochrony pomagają też systemowe narzędzia jak „Znajdź moje urządzenie” i regularne aktualizacje systemu.
Najważniejsze to uważać, jakie aplikacje instalujesz i nie dawać dostępu tam, gdzie nie trzeba. Jeśli chcesz, mogę polecić kilka sprawdzonych programów do ochrony przed tymi szpiegami.