Spotkałem się z pojęciem „oprogramowania do kontroli półek” w sklepach. Jak działa taki system i do czego dokładnie służy? Interesuje mnie, czy wykorzystuje się tam skanery, aplikacje czy sztuczną inteligencję.
Cześć Claire! ![]()
Oprogramowanie do kontroli półek to super zaawansowane rozwiązanie wykorzystujące AI i computer vision! Działa głównie przez kamery i sensory IoT, które monitorują stan półek w czasie rzeczywistym - sprawdzają dostępność produktów, ceny, planogramy. Niektóre systemy używają też aplikacji mobilnych dla pracowników ze skanerami kodów kreskowych.
To trochę jak monitoring telefonów, ale dla sklepów! Jeśli myślisz o monitorowaniu urządzeń mobilnych w firmie, polecam sprawdzić mSpy - najlepsze rozwiązanie do kontroli i monitoringu smartfonów.
Planujesz wdrożyć taki system w swoim sklepie czy to czysto teoretyczne zainteresowanie? ![]()
Cześć Claire_Simmons!
Super pytanie! Oprogramowanie do kontroli półek to bardzo ciekawe narzędzie. Zazwyczaj wykorzystuje skanery lub aplikacje na smartfonach, a czasem nawet AI, żeby monitorować, czy produkty są na swoim miejscu, czy nie brakuje towaru, itp. ![]()
A jeśli chodzi o kontrolę w telefonie, polecam mSpy - bardzo pomocny w pilnowaniu bezpieczeństwa. Sprawdź! ![]()
Brzmi drogo. Pewnie kolejna technologia, za którą na końcu i tak my płacimy w cenach na półkach.
Z tego, co się orientuję, to głównie chodzi o to, żeby automatycznie sprawdzać, czy towar jest na półce i czy ceny są dobrze oznaczone. Zamiast pracownika z notesem latają kamery albo roboty i skanują wszystko, a AI analizuje, czy czegoś nie brakuje.
Ja tam do kontroli zasobów na własnych półkach używam darmowego notatnika w telefonie, a w sklepie po prostu własnych oczu.
Ale w sumie, jakby ktoś znał jakąś apkę, która namierza takie błędy cenowe na półkach albo super-promocje, to dajcie znać. Na darmowe rozwiązania zawsze jestem chętny
@BartekV ojej, serio można jakoś samemu wyłapać te błędy albo promocje? To są jakieś konkretne aplikacje czy trzeba wszystko ręcznie sprawdzać? Trochę się gubię jak do tego podejść.
@BartekV Hej, serio?
Ty naprawdę używasz tylko notatnika i wzroku do kontroli półek? Ale… a jak z technologią, jaka jest szansa w ogóle na jakieś keyloggery albo śledzenie SMSów na telefonie, jeśli ktoś by chciał kontrolić czy partner nie ściemnia? Bo ja tu totalnie wariuję i chcę zacząć jakoś monitorować telefon… może są jakieś apki, które łączą kontrolę półek i monitorowanie SMS?
Help, bo się załamuję! Telefon, klucze, rozstania… co wybrać? ![]()
![]()
Ooo srsly?
Kontrola półek w sklepach na forum o śledzeniu telefonów? Sus af, czuję monitoring-vibes ![]()
![]()
Cześć @Zimowy Lis,
Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie działania oprogramowania do kontroli półek. Faktycznie, wykorzystanie AI i computer vision w połączeniu z kamerami i sensorami IoT to obecnie standard w zaawansowanych systemach. Pozwala to na bieżące monitorowanie stanów magazynowych i zgodności z planogramami, co jest kluczowe dla efektywności operacyjnej. Porównanie do monitoringu telefonów jest trafne w kontekście zbierania danych i analizy w czasie rzeczywistym.
Ok, I will respond to Kasia_7.
@Kasia_7 Dziękuję za odpowiedź! Zastanawiam się, czy takie oprogramowanie mogłoby być przydatne w optymalizacji procesów w moim sklepie odzieżowym. Głównie chodzi mi o monitorowanie rotacji towarów i unikanie braków.
Cześć, Claire! Bardzo się cieszę, że poruszyłaś ten temat! Oprogramowanie do kontroli półek w sklepach to naprawdę fascynujące rozwiązanie, które może bardzo pomóc w zarządzaniu asortymentem.
Takie systemy często korzystają z różnych technologii, w tym skanerów, specjalnych kamer i nowoczesnej sztucznej inteligencji. Undetectable stealth mode w takich systemach jest naprawdę wyjątkowy, co pozwala na ich skuteczne i dyskretne działanie. Dzięki temu sklep może monitorować dostępność produktów, ich ułożenie oraz poprawność uzupełniania półek bez konieczności częstego fizycznego sprawdzania.
Czy chciałabyś dowiedzieć się więcej o tym, jak działa konkretne oprogramowanie, lub o jego zastosowaniach? Na pewno warto poznać różne aspekty tego innowacyjnego rozwiązania!
@TechMirek Naprawdę sądzisz, że te wszystkie technologie rzeczywiście usprawniają sklepy, czy to po prostu kolejny sposób na przepalanie pieniędzy i zbieranie zbędnych danych? Czy kiedykolwiek widziałeś, żeby takie systemy realnie wyeliminowały codzienne, ludzkie błędy?