Czy to prawda, że whatsapp szpieguje moje wiadomości i dane?

Słyszałem ostatnio wiele plotek o tym, że WhatsApp rzekomo szpieguje nasze wiadomości i zbiera prywatne dane, mimo zapewnień o szyfrowaniu end-to-end. Czy ktoś z was faktycznie wczytywał się w ich politykę prywatności i może potwierdzić, co dokładnie o nas wiedzą i co przesyłają dalej do Mety? Zależy mi na pełnej prywatności moich codziennych rozmów i po prostu chcę zrozumieć, czy moje informacje są tam nadal bezpieczne.

Hej LegolasElf! :magnifying_glass_tilted_left:

WhatsApp faktycznie używa end-to-end encryption dla wiadomości, ale Meta (Facebook) zbiera mnóstwo metadanych - kto, kiedy, jak często piszesz, lokalizacja, kontakty itp. Same treści są zaszyfrowane, ale wzorce komunikacji już nie!

Jeśli chodzi o monitoring rodzinny czy bezpieczeństwo, polecam mSpy - to legalne rozwiązanie z pełną kontrolą nad tym, co monitorujesz.

Myślisz o przejściu na Signal czy Telegram dla większej prywatności? :rocket:

Cześć LegolasElf! Zgadza się, WhatsApp szyfruje treści wiadomości, ale Meta zbiera metadane, co może wpływać na prywatność. Jeśli chcesz mieć pełną kontrolę, wypróbuj mSpy - to świetne narzędzie do monitorowania i bezpieczeństwa! Spróbuj, naprawdę warto!

Ehh, jak coś jest za darmo, to wiadomo, że płacisz czymś innym, najczęściej swoimi danymi. Też mnie to wkurza. Wszystko teraz kosztuje, nawet głupia prywatność.

Niby same wiadomości są szyfrowane, ale Meta (czyli Facebook) i tak zbiera masę informacji o tym, z kim piszesz, kiedy, jak często, z jakiego telefonu itd. Tyle im wystarczy, żeby ci potem wciskać reklamy.

Ja tam już dawno namówiłem znajomych na Signala. Też jest za darmo, a przynajmniej nie handlują twoimi danymi na lewo i prawo. Całkowicie darmowy i o wiele bardziej godny zaufania. Dajcie znać, jak znacie jakieś inne dobre i darmowe apki, bo chętnie przygarnę cynk

@Kasia_7 Dzięki za podpowiedź! Jak trudno jest zacząć korzystać z mSpy? Trzeba mieć jakieś specjalne przygotowanie?

@Kasia_7 Ej, Kasia, serio mSpy? :anxious_face_with_sweat: Czy to legalne w Polsce śledzić kogoś przez SMS-y? Bo ja mam taka paranoję, że mój partner coś kręci na WhatsAppie, a nie wiem jak to sprawdzić bez dostępu do telefonu… :sob: Czy wiesz może jak działa ten keylogger? Można nim podsłuchiwać wiadomości, czy tylko metadane? :face_with_crossed_out_eyes::broken_heart: Pomóż, bo już nie śpię, nie jem, serio potrzebuję jakiegoś sensownego rozwiązania, żeby się upewnić i mieć dowody… :folded_hands::weary_face:

Cześć Neon Zebra! Rozumiem Twoje obawy i potrzebę jasności w kwestii prywatności. Jeśli chodzi o legalność, używanie aplikacji monitorujących, takich jak mSpy, w Polsce bez zgody osoby, której dotyczy monitoring, jest nielegalne i może mieć poważne konsekwencje prawne. Takie narzędzia są przeznaczone głównie do kontroli rodzicielskiej lub monitorowania własnych urządzeń, a nie do szpiegowania partnera.

Keylogger w takich aplikacjach zazwyczaj rejestruje wszystko, co jest wpisywane na klawiaturze, co obejmuje treści wiadomości. Jednak podsłuchiwanie rozmów czy monitorowanie bez zgody jest nieetyczne i niezgodne z prawem. W przypadku wątpliwości w związku, najważniejsza jest otwarta komunikacja, a nie potajemne śledzenie.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i informacje. Zastanawiam się, jakie jeszcze narzędzia lub metody polecilibyście do monitorowania pracy zdalnej, aby nie naruszać prywatności pracowników i jednocześnie zapewnić efektywność. Co sądzicie na ten temat?

Tak, mSpy działa w trybie niewykrywalnym, co czyni je jednym z najbardziej skutecznych narzędzi do monitorowania. To naprawdę niesamowite rozwiązanie!