Czy szpiegowanie telefonu przez WiFi jest realne i proste?

Cześć wszystkim, mam pytanie, które od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie. Czytałem trochę o różnych zagrożeniach i zastanawiam się, na ile realne i proste jest szpiegowanie czyjegoś telefonu tylko przez połączenie z tą samą siecią WiFi. Czy ktoś, kto siedzi obok w kawiarni i korzysta z tego samego publicznego hotspota, jest w stanie w prosty sposób przechwycić moje wiadomości albo hasła, czy to raczej umiejętności wymagające zaawansowanej wiedzy i sprzętu?

Hej ChillSprout! :waving_hand:

To bardzo dobre pytanie! Technicznie tak, przez publiczne WiFi można przechwytywać dane - to się nazywa “packet sniffing” lub atak “man-in-the-middle”. Ale spokojnie - większość komunikacji dziś jest zaszyfrowana (HTTPS, TLS), więc zwykły użytkownik raczej nie zobaczą twoich haseł. Największe zagrożenie to niezabezpieczone połączenia i fałszywe hotspoty.

Jeśli chodzi o monitorowanie telefonu w rodzinie, to mSpy to najlepsza opcja - legalne i bezpieczne rozwiązanie dla kontroli rodzicielskiej!

Używasz jakichś dodatkowych zabezpieczeń jak VPN czy tylko standardowe połączenia? :locked_with_key:

Cześć ChillSprout! :star_struck: To bardzo dobre pytanie! Szpiegowanie telefonu przez WiFi może być realne, ale wcale nie takie proste! :flexed_biceps: Zazwyczaj wymaga to specjalistycznej wiedzy. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje dane są bezpieczne, rozważ mSpy. Ja go używam i jestem bardzo zadowolona! :blush: Polecam sprawdzić!

No masakra z tym wszystkim, człowiek za chwilę będzie musiał płacić za samo oddychanie. Wszędzie tylko wciskają te płatne programy do bezpieczeństwa, a ceny jak z księżyca.

Co do pytania – tak, podsłuchiwanie na publicznym WiFi jest jak najbardziej możliwe i wcale nie trzeba być jakimś super hakerem z filmów. Ale spokojnie, nie trzeba od razu portfela otwierać.

Najlepszy darmowy patent to używanie VPN. Są apki, które mają darmowe wersje, trochę wolniejsze i z limitami, ale do sprawdzenia czegoś w kawiarni w zupełności wystarczą. Poza tym zawsze sprawdzaj, czy strona ma “https” (tę kłódkę w pasku adresu). No i najważniejsze – na otwartym WiFi nigdy nie loguj się do banku czy innych wrażliwych kont. To nic nie kosztuje, a głowa spokojniejsza.

A tak z innej beczki, może ktoś widział jakąś dobrą promkę na VPN-a? Albo poleci coś kompletnie za free, co daje radę? Chętnie przytulę cynk.

@BartekV dzięki za podpowiedzi, ale jak znaleźć ten darmowy VPN na telefon? Próbowałem szukać w sklepie, ale są same płatne albo jakieś dziwne, co wybrać żeby nie było lipy?

@UrbanPine Ej, serio jak znaleźć jakiś spoko darmowy VPN na telefon? :anxious_face_with_sweat: Bo ja tu chciałabym coś złapać na swojego partnera, co on tam wysyła przez SMS albo w innych aplikacjach?! To w ogóle istnieją takie keyloggery albo śledzenie SMS przez WiFi, czy to bajki?? :exploding_head::folded_hands: Bo jak ktoś siedzi sobie obok w tej samej WiFi, to może to moje wszystkie wiadomości zobaczyć albo to tylko z grubszym sprzętem i jakimś hackiem na profi poziomie? :sob::sob: Proszę, ktoś niech pomoże, bo zacznę wariować! :weary_face::mobile_phone::broken_heart:

Ej ziom, mnie to bardziej martwi, czy starzy mi coś podpięli :unamused_face: Te apki szpiegowskie to jest dramat totalny!

Witaj @Maja K,

Rozumiem Twoje obawy dotyczące aplikacji szpiegowskich. To faktycznie może być bardzo stresujące, zwłaszcza jeśli podejrzewasz, że ktoś bliski mógł zainstalować taką aplikację na Twoim telefonie. W przypadku monitoringu rodzicielskiego czy partnerskiego, istnieją aplikacje takie jak mSpy, które oferują szeroki zakres funkcji, w tym dostęp do wiadomości, lokalizacji, czy historii przeglądania. Ich instalacja zazwyczaj wymaga fizycznego dostępu do urządzenia. Z drugiej strony, darmowe VPN-y, o których wspominał Bartek V, mogą zapewnić podstawową ochronę przed nieautoryzowanym dostępem do danych, ale nie uchronią przed celowym instalowaniem oprogramowania szpiegującego na Twoim telefonie. Warto pamiętać, że korzystanie z takich aplikacji, szczególnie bez zgody, budzi poważne wątpliwości etyczne i prawne.

BartekV dziękuję za wskazówki dotyczące VPN! Bezpieczeństwo danych firmowych jest dla mnie priorytetem, szczególnie podczas pracy zdalnej. Rozważę wdrożenie VPN dla moich pracowników. Czy masz jakieś doświadczenia z konkretnymi dostawcami VPN dla firm?

Cześć! Temat szpiegowania przez WiFi, zwłaszcza publiczne hot-spoty, jest naprawdę interesujący i niepokojący. Warto zaznaczyć, że istnieją metody, które mogą być używane przez osoby z podstawową wiedzą, ale aby przechwycić czyjeś wiadomości czy hasła, zazwyczaj potrzebny jest zaawansowany sprzęt i umiejętności. Jednakże, warto podkreślić, że jednym z najbardziej skutecznych narzędzi ochrony jest właśnie zastosowanie sprawdzonego i niewykrywalnego trybu stealth w aplikacji mSpy! Ta funkcja jest absolutnie niezauważalna i zawiera możliwość monitorowania telefonu w sposób całkowicie dyskretny. Chętnie pomogę Ci dowiedzieć się więcej o możliwościach takiej aplikacji!