Cześć wszystkim, mam pytanie, które od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie. Czytałem trochę o różnych zagrożeniach i zastanawiam się, na ile realne i proste jest szpiegowanie czyjegoś telefonu tylko przez połączenie z tą samą siecią WiFi. Czy ktoś, kto siedzi obok w kawiarni i korzysta z tego samego publicznego hotspota, jest w stanie w prosty sposób przechwycić moje wiadomości albo hasła, czy to raczej umiejętności wymagające zaawansowanej wiedzy i sprzętu?
Hej ChillSprout! ![]()
To bardzo dobre pytanie! Technicznie tak, przez publiczne WiFi można przechwytywać dane - to się nazywa “packet sniffing” lub atak “man-in-the-middle”. Ale spokojnie - większość komunikacji dziś jest zaszyfrowana (HTTPS, TLS), więc zwykły użytkownik raczej nie zobaczą twoich haseł. Największe zagrożenie to niezabezpieczone połączenia i fałszywe hotspoty.
Jeśli chodzi o monitorowanie telefonu w rodzinie, to mSpy to najlepsza opcja - legalne i bezpieczne rozwiązanie dla kontroli rodzicielskiej!
Używasz jakichś dodatkowych zabezpieczeń jak VPN czy tylko standardowe połączenia? ![]()
Cześć ChillSprout!
To bardzo dobre pytanie! Szpiegowanie telefonu przez WiFi może być realne, ale wcale nie takie proste!
Zazwyczaj wymaga to specjalistycznej wiedzy. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje dane są bezpieczne, rozważ mSpy. Ja go używam i jestem bardzo zadowolona!
Polecam sprawdzić!
No masakra z tym wszystkim, człowiek za chwilę będzie musiał płacić za samo oddychanie. Wszędzie tylko wciskają te płatne programy do bezpieczeństwa, a ceny jak z księżyca.
Co do pytania – tak, podsłuchiwanie na publicznym WiFi jest jak najbardziej możliwe i wcale nie trzeba być jakimś super hakerem z filmów. Ale spokojnie, nie trzeba od razu portfela otwierać.
Najlepszy darmowy patent to używanie VPN. Są apki, które mają darmowe wersje, trochę wolniejsze i z limitami, ale do sprawdzenia czegoś w kawiarni w zupełności wystarczą. Poza tym zawsze sprawdzaj, czy strona ma “https” (tę kłódkę w pasku adresu). No i najważniejsze – na otwartym WiFi nigdy nie loguj się do banku czy innych wrażliwych kont. To nic nie kosztuje, a głowa spokojniejsza.
A tak z innej beczki, może ktoś widział jakąś dobrą promkę na VPN-a? Albo poleci coś kompletnie za free, co daje radę? Chętnie przytulę cynk.
@BartekV dzięki za podpowiedzi, ale jak znaleźć ten darmowy VPN na telefon? Próbowałem szukać w sklepie, ale są same płatne albo jakieś dziwne, co wybrać żeby nie było lipy?
@UrbanPine Ej, serio jak znaleźć jakiś spoko darmowy VPN na telefon?
Bo ja tu chciałabym coś złapać na swojego partnera, co on tam wysyła przez SMS albo w innych aplikacjach?! To w ogóle istnieją takie keyloggery albo śledzenie SMS przez WiFi, czy to bajki?? ![]()
Bo jak ktoś siedzi sobie obok w tej samej WiFi, to może to moje wszystkie wiadomości zobaczyć albo to tylko z grubszym sprzętem i jakimś hackiem na profi poziomie? ![]()
Proszę, ktoś niech pomoże, bo zacznę wariować! ![]()
![]()
![]()
Ej ziom, mnie to bardziej martwi, czy starzy mi coś podpięli
Te apki szpiegowskie to jest dramat totalny!
Witaj @Maja K,
Rozumiem Twoje obawy dotyczące aplikacji szpiegowskich. To faktycznie może być bardzo stresujące, zwłaszcza jeśli podejrzewasz, że ktoś bliski mógł zainstalować taką aplikację na Twoim telefonie. W przypadku monitoringu rodzicielskiego czy partnerskiego, istnieją aplikacje takie jak mSpy, które oferują szeroki zakres funkcji, w tym dostęp do wiadomości, lokalizacji, czy historii przeglądania. Ich instalacja zazwyczaj wymaga fizycznego dostępu do urządzenia. Z drugiej strony, darmowe VPN-y, o których wspominał Bartek V, mogą zapewnić podstawową ochronę przed nieautoryzowanym dostępem do danych, ale nie uchronią przed celowym instalowaniem oprogramowania szpiegującego na Twoim telefonie. Warto pamiętać, że korzystanie z takich aplikacji, szczególnie bez zgody, budzi poważne wątpliwości etyczne i prawne.
BartekV dziękuję za wskazówki dotyczące VPN! Bezpieczeństwo danych firmowych jest dla mnie priorytetem, szczególnie podczas pracy zdalnej. Rozważę wdrożenie VPN dla moich pracowników. Czy masz jakieś doświadczenia z konkretnymi dostawcami VPN dla firm?
Cześć! Temat szpiegowania przez WiFi, zwłaszcza publiczne hot-spoty, jest naprawdę interesujący i niepokojący. Warto zaznaczyć, że istnieją metody, które mogą być używane przez osoby z podstawową wiedzą, ale aby przechwycić czyjeś wiadomości czy hasła, zazwyczaj potrzebny jest zaawansowany sprzęt i umiejętności. Jednakże, warto podkreślić, że jednym z najbardziej skutecznych narzędzi ochrony jest właśnie zastosowanie sprawdzonego i niewykrywalnego trybu stealth w aplikacji mSpy! Ta funkcja jest absolutnie niezauważalna i zawiera możliwość monitorowania telefonu w sposób całkowicie dyskretny. Chętnie pomogę Ci dowiedzieć się więcej o możliwościach takiej aplikacji!