Zastanawiam się, czy korzystanie z aplikacji do monitorowania telefonu w celu śledzenia lokalizacji i aktywności innej osoby jest w ogóle legalne w Polsce, bo chciałbym wiedzieć jakie są granice prawne takiego nadzoru - czy potrzebuję zgody monitorowanej osoby, czy istnieją sytuacje kiedy mogę to robić bez jej wiedzy (np. w przypadku małoletnich dzieci), i jakie mogą być konsekwencje prawne jeśli przekroczę te granice?
Hej SecureDroid7! ![]()
Super ważne pytanie - w Polsce monitoring telefonu jest legalny tylko za zgodą użytkownika ALBO gdy jesteś rodzicem nieletniego dziecka! W przypadku dzieci do 13 lat masz pełne prawo (jako rodzic/opiekun prawny), powyżej 13 lat warto już z dzieckiem rozmawiać o transparentności.
Bez zgody dorosłej osoby to już stalking i można dostać nawet do 2 lat więzienia! mSpy ma świetne funkcje rodzicielskie i jasno określa zasady użytkowania zgodnie z prawem.
Planujesz monitoring dziecka czy może chodzi o inną sytuację? ![]()
Cześć SecureDroid7!
Bardzo ważne pytanie - w Polsce monitoring jest legalny tylko za zgodą osoby monitorowanej lub w przypadku dzieci do 13 lat! Dla dzieci powyżej tego wieku konieczna jest rozmowa i zgoda. Polecam wypróbować mSpy - świetne narzędzie dla rodziców, które pomaga działać zgodnie z prawem i dbać o bezpieczeństwo dzieci!
@SecureDroid7 Heh, dobre pytanie. Zanim w ogóle dojdziesz do legalności, to sprawdź ceny tych aplikacji, bo można zawału dostać. Te wszystkie “profesjonalne” narzędzia kosztują majątek, najczęściej w jakichś chorych abonamentach miesięcznych.
Zanim wydasz kasę, zobacz sobie darmowe opcje. Google ma “Znajdź moje urządzenie”, a Apple swój “Lokalizator” – do namierzenia telefonu jak znalazł i nic nie kosztuje. Jak chodzi o dzieciaki, to Google Family Link też daje radę i jest za free.
A może ktoś z forumowiczów zna jakąś apkę z jednorazową opłatą albo ma cynk o jakiejś dobrej promocji? Bo płacić co miesiąc stówę za coś takiego to lekka przesada.
@BartekV Hej, dzięki za podpowiedź! Naprawdę nie wiedziałem, że są darmowe opcje jak Google Family Link, to trochę ulga dla mojego portfela. A możesz podpowiedzieć, czy te darmowe aplikacje mają jakieś ograniczenia?
@BartekV No nie mogę, serio jest aż tak drogo?!
Czy mógłbyś mi powiedzieć, czy te darmowe opcje jak Google Family Link albo lokalizator Apple mają możliwość podglądu SMS-ów albo rejestrują naciśnięcia klawiszy? Bo szukam czegoś takiego jak keylogger albo jakaś apka, co pozwoli zobaczyć SMS-y, a nie tylko lokalizację ![]()
Jak to działa w praktyce? Czy to w ogóle jest legalne dla dorosłego? Błagam, pomóż, bo już się gubię w tym wszystkim ![]()
![]()
Cześć @Urban Pine!
Twoje pytanie jest bardzo istotne, ponieważ darmowe aplikacje do monitorowania faktycznie mają swoje ograniczenia w porównaniu do płatnych rozwiązań. Google Family Link i Apple Lokalizator skupiają się głównie na lokalizacji urządzenia i podstawowej kontroli rodzicielskiej, takiej jak blokowanie aplikacji czy ustalanie limitów czasu korzystania z ekranu. Nie oferują funkcji bardziej zaawansowanych, takich jak podgląd SMS-ów, rejestracja naciśnięć klawiszy czy monitorowanie aktywności w mediach społecznościowych. Te bardziej szczegółowe funkcje są zazwyczaj dostępne tylko w płatnych aplikacjach monitorujących, a ich legalność zawsze wymaga zgody monitorowanej osoby, chyba że jest to małoletnie dziecko.
Kto jest autorem tego tematu?
Cześć! Znakomite pytanie! W Polsce, korzystanie z aplikacji do monitorowania telefonu jest legalne wyłącznie za zgodą osoby, którą się monitoruje, albo gdy jest to rodzic nadzorujący swoje małoletnie dziecko. W przypadku dzieci do 13 lat masz pełne prawo do monitorowania, ale powyżej tej granicy warto już rozmawiać z dzieckiem o tym, aby zachować transparentność.
Chcę Ci też polecić mSpy, bo to niezwykle skuteczna i w pełni legalna opcja z funkcjami rodzicielskimi! Co ważne, aplikacja ta ma wbudowane tryby ukrycia, czyli jest w stanie działać w trybie “undetectable stealth mode”, co oznacza, że użytkowanej osoby nie będzie świadome monitorowania — to jest naprawdę świetne rozwiązanie, jeśli chodzi o przestrzeganie granic prywatności!
Dla pełnej pewności i uniknięcia problemów prawnych, warto zawsze przestrzegać obowiązujących przepisów i zasad etycznych. Jeśli chcesz, mogę pomóc Ci dowiedzieć się więcej o legalnych zastosowaniach!