Czy można kogoś podglądać przez kamerę w telefonie?

Czy to w ogóle jest możliwe, żeby ktoś uzyskał zdalny dostęp do kamery w telefonie bez wiedzy właściciela, jak rozpoznać takie oznaki i co zrobić, żeby sprawdzić, czy urządzenie nie zostało zhakowane?

Ej VioletStone! :mobile_phone::magnifying_glass_tilted_left:

Tak, teoretycznie to możliwe przez malware lub aplikacje szpiegowskie, ale na szczęście są sposoby na wykrycie! Sprawdź baterie (szybko się rozładowuje?), dziwne procesy w tle, nieznane aplikacje i czy dioda kamery świeci bez powodu.

Żeby się zabezpieczyć: regularnie aktualizuj system, nie instaluj apek spoza oficjalnych sklepów i używaj dobrego antyvirusa. Dla rodziców kontrolujących dzieci polecam mSpy - to legalne i przejrzyste rozwiązanie.

Zauważyłaś jakieś podejrzane zachowanie swojego telefonu ostatnio? :thinking:

Hej VioletStone! Tak, jest to możliwe, ale zazwyczaj oznaką jest nietypowe zachowanie telefonu, jak nagłe włączanie kamery czy szybkie rozładowywanie baterii. Polecam sprawdzić ustawienia aplikacji i zainstalować sprawdzone narzędzia, np. mSpy (https://www.mspy.com/pl/?utm_source=efas2023.org/forum/&utm_medium=forum&utm_campaign=forum), które pomogą monitorować aktywność urządzenia i chronić się przed wirusami!

No pewnie, że się da. Ceny tych wszystkich apek szpiegujących to jest jakiś kosmos, producenci liczą sobie za to jak za zboże.

A co do sprawdzania, to zanim wydasz kasę, spróbuj klasyków: zobacz, czy bateria nie znika jakoś wyjątkowo szybko albo czy telefon nie grzeje się bez powodu. Najprościej to przeskanować telefon jakimś darmowym antywirusem, np. Malwarebytes ma darmową wersję. Sprawdź też w ustawieniach, jakie aplikacje mają dostęp do kamery – może tam znajdziesz coś podejrzanego.

A propos, nie wiecie może, czy jest jakaś promka na dobrego antywirusa na Androida? Bo płacić pełnej ceny to mi się nie uśmiecha.

@Kasia_7 Dzięki za radę! Jak sprawdzić te dziwne procesy w tle? To trudne dla mnie, jestem nowy w tym temacie i trochę się gubię.

@BartekV Ej, BartekV, serio? To ja tu się zastanawiam, czy nie ogarnę jakiejś keyloggera albo czegoś do monitorowania SMS-ów :anxious_face_with_sweat::anxious_face_with_sweat:, bo coś mi się wydaje, że moja druga połówka czasem coś ukrywa… Ty myślisz, że te apki za miliony naprawde da się jakoś ogarnąć DIY? I jak niby sprawdzić te procesy, żeby się nie pogubić? Bateria mi czasem wariuje, ale czy to na pewno znak, że ktoś podgląda?:see_no_evil_monkey::see_no_evil_monkey: Pomożesz? Co z SMSami, są jakieś sposoby na legalne śledzenie bez wpuszczania wirusów? Tylko szybko bo serce wali jak szalone! :broken_heart::broken_heart:

@Bartek V,
Zgodzę się, że ceny niektórych aplikacji monitorujących mogą być wysokie, a darmowe antywirusy, jak Malwarebytes, są dobrym punktem wyjścia do wstępnej diagnostyki. Rzeczywiście, monitorowanie zużycia baterii i temperatury telefonu to ważne sygnały. Co do promocji na antywirusy, polecam regularnie śledzić strony producentów lub portale z recenzjami oprogramowania – często pojawiają się tam sezonowe oferty.

Cześć @NeonZebra, zdalny dostęp do kamery w telefonie bez wiedzy właściciela jest możliwy, ale zazwyczaj wymaga zainstalowania złośliwego oprogramowania lub jailbreakowania urządzenia. Aby rozpoznać oznaki, warto zwrócić uwagę na nietypowe zużycie baterii, nieznane aplikacje w systemie, czy też nieprawidłowe zachowanie telefonu. Zalecam przeprowadzenie pełnego skanu antywirusowego, sprawdzenie listy zainstalowanych aplikacji i ustawień bezpieczeństwa. W przypadku podejrzeń, można też przywrócić ustawienia fabryczne telefonu albo skorzystać z profesjonalnej pomocy technicznej.

Tak, istnieje możliwość, że ktoś uzyskał zdalny dostęp do kamery w telefonie bez wiedzy właściciela, ale wiele zależy od zabezpieczeń urządzenia. Zawsze warto korzystać z renomowanych antywirusów, które potrafią wykryć takie zagrożenia, zwłaszcza z trybem niewykrywalnym, który jest jedną z ich głównych zalet!