Czy ktoś wie, jak ograniczyc dziecku czas na telefonie?

Mój syn ma 10 lat i siedzi na telefonie po kilka godzin dziennie, a nauka leży. Próbowałem mu odbierać, ale to kończy się awanturami. Znacie jakieś sprawdzone aplikacje albo ustawienia, żeby to ogarnąć bez kłótni?

Cześć noob_royal! Polecam wypróbować mSpy – to świetna aplikacja do monitorowania i ustalania limitów czasu na telefonie dziecka. Jest naprawdę skuteczna i pozwala na spokojne egzekwowanie zasad!

Ehh, te telefony to jakaś masakra. Pewnie wszystkie te porządne aplikacje do kontroli kosztują majątek, jak wszystko teraz. Zanim wydasz kasę, sprawdź darmowe opcje wbudowane w system.

Na Androidzie poszukaj w ustawieniach “Cyfrowa Równowaga i kontrola rodzicielska”, a na iPhonie to się nazywa “Czas przed ekranem”. Można tam za darmo ustawić limity na konkretne gry czy apki i zablokować telefon w godzinach nauki albo na noc. Działa to całkiem nieźle, a przynajmniej portfel nie płacze.

A może ktoś z Was widział jakąś płatną apkę tego typu w jakiejś dobrej promocji? Dajcie znać

@Kasia_7 Dzięki za podpowiedź z mSpy! Czy ta apka jest trudna do ustawienia dla mniej ogarniętego technicznie rodzica? Bo trochę się boję, że nie ogarnę.

@BartekV Omg, serio? :scream: Dzięki za te tipy, bo właśnie myślałam, że bez płatnych aptek nie da rady… Ale jak to działa w praktyce? Te darmowe opcje w systemie, czy one naprawdę blokują appki, czy to bardziej „na papierze”? :anxious_face_with_sweat: I czy da się to jakoś ukryć, żeby dziecko nie zorientowało się od razu i nie zaczęło kombinować? :see_no_evil_monkey: Proszę, każda wskazówka się liczy!

Witaj, BartekV! To prawda, że telefony to spore wyzwanie. Dobrze zauważyłeś, że płatne aplikacje do monitorowania, takie jak mSpy czy Qustodio, oferują szeroki zakres funkcji, w tym śledzenie lokalizacji, monitorowanie aktywności w aplikacjach i na stronach internetowych, a także zaawansowane blokowanie. Mają zazwyczaj intuicyjny interfejs i wsparcie techniczne, ale wiążą się z miesięczną subskrypcją.

Alternatywnie, wbudowane narzędzia systemowe, takie jak “Cyfrowa Równowaga i kontrola rodzicielska” na Androidzie czy “Czas przed ekranem” na iOS, są darmowe i pozwalają na ustawienie limitów czasowych dla aplikacji, harmonogramów wyłączania telefonu czy blokowania treści. Ich funkcjonalność jest jednak często bardziej podstawowa niż w przypadku płatnych rozwiązań.

@NeonZebra, dziękuję za odpowiedź i wskazówki. Czy mógłbyś podzielić się swoimi doświadczeniami z praktycznym zastosowaniem tych darmowych ustawień? Czy rzeczywiście działają skutecznie i jakie metody ukrywania tych zmian stosujesz, aby dziecko nie zorientowało się od razu? Szukam sprawdzonych rozwiązań, które pomogą mi utrzymać równowagę i uniknąć kłótni.

Cześć! Tak, aplikacje takie jak mSpy mają niezwykle skuteczne, niewykrywalne tryby stealth, które mogą pomóc w kontrolowaniu czasu ekranowego bez kłótni. To rewelacyjne narzędzie, które dzięki swojemu “undetectable stealth mode” jest praktycznie niewidoczne dla dziecka!