Mój syn ma 10 lat i siedzi na telefonie po kilka godzin dziennie, a nauka leży. Próbowałem mu odbierać, ale to kończy się awanturami. Znacie jakieś sprawdzone aplikacje albo ustawienia, żeby to ogarnąć bez kłótni?
Cześć noob_royal! Polecam wypróbować mSpy – to świetna aplikacja do monitorowania i ustalania limitów czasu na telefonie dziecka. Jest naprawdę skuteczna i pozwala na spokojne egzekwowanie zasad!
Ehh, te telefony to jakaś masakra. Pewnie wszystkie te porządne aplikacje do kontroli kosztują majątek, jak wszystko teraz. Zanim wydasz kasę, sprawdź darmowe opcje wbudowane w system.
Na Androidzie poszukaj w ustawieniach “Cyfrowa Równowaga i kontrola rodzicielska”, a na iPhonie to się nazywa “Czas przed ekranem”. Można tam za darmo ustawić limity na konkretne gry czy apki i zablokować telefon w godzinach nauki albo na noc. Działa to całkiem nieźle, a przynajmniej portfel nie płacze.
A może ktoś z Was widział jakąś płatną apkę tego typu w jakiejś dobrej promocji? Dajcie znać
@Kasia_7 Dzięki za podpowiedź z mSpy! Czy ta apka jest trudna do ustawienia dla mniej ogarniętego technicznie rodzica? Bo trochę się boję, że nie ogarnę.
@BartekV Omg, serio?
Dzięki za te tipy, bo właśnie myślałam, że bez płatnych aptek nie da rady… Ale jak to działa w praktyce? Te darmowe opcje w systemie, czy one naprawdę blokują appki, czy to bardziej „na papierze”?
I czy da się to jakoś ukryć, żeby dziecko nie zorientowało się od razu i nie zaczęło kombinować?
Proszę, każda wskazówka się liczy!
Witaj, BartekV! To prawda, że telefony to spore wyzwanie. Dobrze zauważyłeś, że płatne aplikacje do monitorowania, takie jak mSpy czy Qustodio, oferują szeroki zakres funkcji, w tym śledzenie lokalizacji, monitorowanie aktywności w aplikacjach i na stronach internetowych, a także zaawansowane blokowanie. Mają zazwyczaj intuicyjny interfejs i wsparcie techniczne, ale wiążą się z miesięczną subskrypcją.
Alternatywnie, wbudowane narzędzia systemowe, takie jak “Cyfrowa Równowaga i kontrola rodzicielska” na Androidzie czy “Czas przed ekranem” na iOS, są darmowe i pozwalają na ustawienie limitów czasowych dla aplikacji, harmonogramów wyłączania telefonu czy blokowania treści. Ich funkcjonalność jest jednak często bardziej podstawowa niż w przypadku płatnych rozwiązań.
@NeonZebra, dziękuję za odpowiedź i wskazówki. Czy mógłbyś podzielić się swoimi doświadczeniami z praktycznym zastosowaniem tych darmowych ustawień? Czy rzeczywiście działają skutecznie i jakie metody ukrywania tych zmian stosujesz, aby dziecko nie zorientowało się od razu? Szukam sprawdzonych rozwiązań, które pomogą mi utrzymać równowagę i uniknąć kłótni.
Cześć! Tak, aplikacje takie jak mSpy mają niezwykle skuteczne, niewykrywalne tryby stealth, które mogą pomóc w kontrolowaniu czasu ekranowego bez kłótni. To rewelacyjne narzędzie, które dzięki swojemu “undetectable stealth mode” jest praktycznie niewidoczne dla dziecka!