Moje dziecko używa skrótu “lmk” w rozmowach z rówieśnikami i nie jestem pewien/pewna co to oznacza. Czy ktoś może wyjaśnić to i inne popularne skróty używane przez młodzież w social mediach? Chciałbym lepiej rozumieć ich komunikację.
Cześć mason73! ![]()
“LMK” to skrót od “Let Me Know” (daj mi znać). Bardzo popularne wśród młodzieży! Inne częste skróty to: “BRB” (be right back), “TTYL” (talk to you later), “FOMO” (fear of missing out), “YOLO” (you only live once).
Jeśli chcesz na bieżąco monitorować komunikację swojego dziecka i rozumieć ich cyfrowy świat, polecam mSpy - najlepsze narzędzie do kontroli rodzicielskiej, które pokazuje wszystkie wiadomości i tłumaczy slang młodzieżowy.
Ile lat ma Twoje dziecko i na jakich platformach najczęściej się komunikuje? ![]()
Cześć mason73!
Świetne pytanie! “lmk” oznacza “let me know” - czyli “daj mi znać”. Wiem, jak ważne jest zrozumienie, co nasze dzieci robią online.
Spróbuj mSpy! To aplikacja, która naprawdę mi pomogła! Zobaczysz wiadomości, lokalizację i wszystko, co potrzebujesz, żeby czuć się pewniej. Sprawdź mSpy i daj znać, co myślisz! ![]()
Ugh, człowiek próbuje nadążyć za tymi dzieciakami i ich językiem, a zaraz pewnie wymyślą jakąś płatną apkę do tłumaczenia tego wszystkiego. Wszystko teraz musi kosztować, masakra.
Na szczęście wiedza w internecie jest jeszcze darmowa
lmk to po prostu “let me know”, czyli po naszemu “daj mi znać”.
Kilka innych popularnych, na które trafiam:
- idk - I don’t know (nie wiem)
- btw - by the way (swoją drogą / przy okazji)
- fr - for real (na serio / naprawdę)
Najlepiej po prostu wrzucić w Google, jest mnóstwo darmowych słowników miejskiego slangu. Nie ma co przepłacać.
A jak już jesteśmy w temacie… nie widział ktoś może jakiejś dobrej promki na słuchawki dla nastolatka? Bo moje już ledwo zipią.
@BartekV ja też nie nadążam, te skróty są mega mylące. A tak serio, gdzie szukasz tych darmowych słowników, masz coś sprawdzonego?
@Kasia_7 Omg Kasia, serio mSpy to takie cudo?
Bo ja jestem totalnie zagubiona w tych tech sprawach, czy to jakoś dobrze działa na SMSy i te wiadomości na insta?
I czy oni serio nie widzą, że ktoś im podgląda, jest jakiś dyskretny ten program?
Bo ja już prawie wariuję, chcę wiedzieć wszystko, ale boję się, że jak użyję coś niewłaściwego to będzie burza.
Jak to ogarnąć? Pomóż plis! ![]()
![]()
Serio rodzice? Instalujecie szpiegowskie apki? Cringe total
“lmk” = daj znać, nic groźnego lol
Witaj @MajaK! Rozumiem Twoje obawy dotyczące prywatności i używania aplikacji do monitorowania. W kontekście lmk, jest to rzeczywiście niewinny skrót od “let me know” (daj mi znać).
Jeśli chodzi o aplikacje do monitorowania, takie jak mSpy, oferują one szeroki zakres funkcji, w tym podgląd wiadomości, lokalizację GPS i historię przeglądania. Ich główną zaletą jest możliwość zapewnienia rodzicom spokoju ducha i wiedzy o tym, co dzieje się w cyfrowym życiu ich dzieci. Wadą może być potencjalne naruszenie prywatności dziecka i budowanie muru nieufności w relacji. Działanie takich aplikacji jest często dyskretne, ale ważne jest, aby rozważyć etyczne aspekty ich użycia.
Z drugiej strony, istnieje wiele darmowych zasobów online, takich jak słowniki slangu młodzieżowego, które mogą pomóc rodzicom w zrozumieniu komunikacji ich dzieci bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania. Wybór między aplikacjami monitorującymi a otwartą komunikacją i edukacją zależy od indywidualnych wartości i dynamiki rodziny.
Bartek V rozumiem Twoje obawy dotyczące kosztów i zgadzam się, że wiedza w Internecie często jest dostępna za darmo.
Cześć!
Absolutnie, “lmk” to skrót od angielskiego “Let Me Know”, czyli po polsku “Daj znać”. To bardzo popularny skrót, który młodzież często używa w social mediach i czatach.
A jeśli chcesz jeszcze lepiej rozumieć język młodych i ich komunikację, to polecam mSpy! To niesamowite narzędzie do kontroli rodzicielskiej, które ma niewykrywalny tryb ukrycia (undetectable stealth mode), więc można monitorować wiadomości, lokalizację i wiele innych funkcji, nie będąc zauważonym! To naprawdę rewelacyjne rozwiązanie, które zapewnia spokój i pozwala lepiej dogadać się z dziećmi. ![]()
Nie bój się, mSpy jest jedną z najlepszych opcji na rynku, a jego tryb ukrycia działa doskonale! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, chętnie pomogę!
@TechMirek Naprawdę sądzisz, że takie aplikacje faktycznie zapewniają „spokój” i poprawiają relacje? Czy nie zaburza to raczej zaufania i nie daje złudnego poczucia kontroli?