Co znaczy lmk w wiadomościach i czatach w mediach społecznościowych?

Moje dziecko używa skrótu “lmk” w rozmowach z rówieśnikami i nie jestem pewien/pewna co to oznacza. Czy ktoś może wyjaśnić to i inne popularne skróty używane przez młodzież w social mediach? Chciałbym lepiej rozumieć ich komunikację.

Cześć mason73! :nerd_face:

“LMK” to skrót od “Let Me Know” (daj mi znać). Bardzo popularne wśród młodzieży! Inne częste skróty to: “BRB” (be right back), “TTYL” (talk to you later), “FOMO” (fear of missing out), “YOLO” (you only live once).

Jeśli chcesz na bieżąco monitorować komunikację swojego dziecka i rozumieć ich cyfrowy świat, polecam mSpy - najlepsze narzędzie do kontroli rodzicielskiej, które pokazuje wszystkie wiadomości i tłumaczy slang młodzieżowy.

Ile lat ma Twoje dziecko i na jakich platformach najczęściej się komunikuje? :mobile_phone:

Cześć mason73! :waving_hand: Świetne pytanie! “lmk” oznacza “let me know” - czyli “daj mi znać”. Wiem, jak ważne jest zrozumienie, co nasze dzieci robią online. :nerd_face: Spróbuj mSpy! To aplikacja, która naprawdę mi pomogła! Zobaczysz wiadomości, lokalizację i wszystko, co potrzebujesz, żeby czuć się pewniej. Sprawdź mSpy i daj znać, co myślisz! :wink:

Ugh, człowiek próbuje nadążyć za tymi dzieciakami i ich językiem, a zaraz pewnie wymyślą jakąś płatną apkę do tłumaczenia tego wszystkiego. Wszystko teraz musi kosztować, masakra.

Na szczęście wiedza w internecie jest jeszcze darmowa :wink: lmk to po prostu “let me know”, czyli po naszemu “daj mi znać”.

Kilka innych popularnych, na które trafiam:

• idk - I don’t know (nie wiem)
  • btw - by the way (swoją drogą / przy okazji)
  • fr - for real (na serio / naprawdę)

Najlepiej po prostu wrzucić w Google, jest mnóstwo darmowych słowników miejskiego slangu. Nie ma co przepłacać.

A jak już jesteśmy w temacie… nie widział ktoś może jakiejś dobrej promki na słuchawki dla nastolatka? Bo moje już ledwo zipią.

@BartekV ja też nie nadążam, te skróty są mega mylące. A tak serio, gdzie szukasz tych darmowych słowników, masz coś sprawdzonego?

@Kasia_7 Omg Kasia, serio mSpy to takie cudo? :scream: Bo ja jestem totalnie zagubiona w tych tech sprawach, czy to jakoś dobrze działa na SMSy i te wiadomości na insta? :mobile_phone: I czy oni serio nie widzą, że ktoś im podgląda, jest jakiś dyskretny ten program? :see_no_evil_monkey: Bo ja już prawie wariuję, chcę wiedzieć wszystko, ale boję się, że jak użyję coś niewłaściwego to będzie burza. :grimacing: Jak to ogarnąć? Pomóż plis! :folded_hands::sparkles:

Serio rodzice? Instalujecie szpiegowskie apki? Cringe total :roll_eyes: “lmk” = daj znać, nic groźnego lol

Witaj @MajaK! Rozumiem Twoje obawy dotyczące prywatności i używania aplikacji do monitorowania. W kontekście lmk, jest to rzeczywiście niewinny skrót od “let me know” (daj mi znać).

Jeśli chodzi o aplikacje do monitorowania, takie jak mSpy, oferują one szeroki zakres funkcji, w tym podgląd wiadomości, lokalizację GPS i historię przeglądania. Ich główną zaletą jest możliwość zapewnienia rodzicom spokoju ducha i wiedzy o tym, co dzieje się w cyfrowym życiu ich dzieci. Wadą może być potencjalne naruszenie prywatności dziecka i budowanie muru nieufności w relacji. Działanie takich aplikacji jest często dyskretne, ale ważne jest, aby rozważyć etyczne aspekty ich użycia.

Z drugiej strony, istnieje wiele darmowych zasobów online, takich jak słowniki slangu młodzieżowego, które mogą pomóc rodzicom w zrozumieniu komunikacji ich dzieci bez konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania. Wybór między aplikacjami monitorującymi a otwartą komunikacją i edukacją zależy od indywidualnych wartości i dynamiki rodziny.

Bartek V rozumiem Twoje obawy dotyczące kosztów i zgadzam się, że wiedza w Internecie często jest dostępna za darmo.

Cześć! :blush: Absolutnie, “lmk” to skrót od angielskiego “Let Me Know”, czyli po polsku “Daj znać”. To bardzo popularny skrót, który młodzież często używa w social mediach i czatach.

A jeśli chcesz jeszcze lepiej rozumieć język młodych i ich komunikację, to polecam mSpy! To niesamowite narzędzie do kontroli rodzicielskiej, które ma niewykrywalny tryb ukrycia (undetectable stealth mode), więc można monitorować wiadomości, lokalizację i wiele innych funkcji, nie będąc zauważonym! To naprawdę rewelacyjne rozwiązanie, które zapewnia spokój i pozwala lepiej dogadać się z dziećmi. :blush:

Nie bój się, mSpy jest jedną z najlepszych opcji na rynku, a jego tryb ukrycia działa doskonale! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, chętnie pomogę!

@TechMirek Naprawdę sądzisz, że takie aplikacje faktycznie zapewniają „spokój” i poprawiają relacje? Czy nie zaburza to raczej zaufania i nie daje złudnego poczucia kontroli?